Het verhaal van de Atlantic makers

De ervaringen van oud Atlanticers

Hieronder de verhalen van Elmer Schuitema, Floris Kroon, Rene v/d Berg , Rob v/d Berg en Edwin van Brakel.

Heb je ook een verhaal mail dit dan naar info@atlantic101.nl

Elmer Schuitema


Schuit begon te 'pielen' met een zender van de speelgoedwinkel, ik kom even niet meer op de naam van zo'n 0.5 watt babyzendertje maar ik was bevangen door het radiovirus en dat ik later programma's zou gaan maken stond vast.

Aangestoken door mijn broer (Mart van de Stadt, Disco-express NCRV Radio3),de Soulshow van Ferry Maat en City radio 93.8 MOEST ik ook de ether in om die vermaledijde 'disco' aan de man te brengen.
Na wat '3 meter' gepruts speelde ik een cassettebandje door naar Raff's Carlo Vuur/Dennis van Steeg (en bedankt Koen't Hoen)die schijnbaar wel iets hoorde in mijn rampzalige af- en aankondigingen.

Wordt ik begin '87 uitgenodigd in de 'studio' en mag ik gaan proefdraaien. Op het moment dat ik mijn eerste 12 inch doorstartte na de fameuze "top of the hour" bedacht ik meteen mijn absoluut originele nickname......Peter van Dijk. Elmer Schuitema werd Peter van Dijk....tot grote schrik van Carlo want ik wist niet dat ik in het hol van de leeuw m'n plaatjes mocht draaien..omringd door de beruchte familie van Dijk in dat ongetwijfeld pittoreske stukje Hilversum.
Daar wilde ik geen problemen mee krijgen dus toen hielden we het maar op Elmer Schuitema.

Mijzelf terughoren wil ik niet want dan gaan mijn oren schubben. Toen klonk het misschien wel aardig maar als ik die piepstem terughoor... Veel geleerd bij Raff, wereld tijd..perfect te combineren met school..NOT.

Na Raff en een ietsje Exellent Dance Giant werd het Digitaal Hit FM te Baarn waar ook ik Jeffrey Willems en radioloog Peter van Mourik heb ontmoet. 14 maanden dienst (ouwe poep hier!) voorkwam dat mijn stem de ether vervuilde..maar toen ik eenmaal mijn plunjebaal op zolder had gezet kwam Stadsomroep Amersfoort in zicht.
Dat was weer een ervaring apart. 5 sprong (daar maakte ik meteen een verkapte Soul BV van) elke woensdagavond tussen 20.00 en 22.00 met Sander Brand (Raff FM) en Walter Peters (a.k.a. Little walter.)

Via Floris Kroon en met goedkeuring van inderdaad Peter van Mourik mocht ik daar van start gaan.De studio was -en is- gesitueerd In de Flint...zal nooit het hoge "asbakkleigehalte" vergeten. Beneden in dat centrum zaten allemaal zelfgebreide prozakjes te vingerverven,bloempotschilderen,wildwaterdammen etc... Was wel grappig om mee te maken, maar het had niet dat spannende karakter van een 'piraat'.  En het was MONO...Heb zelfs nog videobeelden van uitzendingen op lokatie van die omroep.

Daarom werd het tijd voor Atlantic Hilversum. Dat was weer ouderwets knallen,boeren,hoeren,zuipen,beuken,bassen & funken! Goede sound,heerlijke diepe mic,soundprocessing en mijn geliefde antieke schuifkast ,de Datec LPM 7. En niet te vergeten de muziek..hottest R & B fresh from the States.. met Walter Peters en die gek van een Kroon op de Troon met z'n mellow..Mooie maar vermoeiende tijd.

Atlantic ging over in Omroep Hilversum waar ik meer achter de bar zat dan serieus radio te maken. Presenteren in die galmbak was dan ook niet mijn hobby..

Na OR Hilversum met Sander de Groot (Sander Brand) JAMM FM gemaakt bij Gooiland in Bussum.
Strak vormgegeven, prettige jingles geproduceerd in de opname studio van 538,een heuse top 10 (bedankt sponsor Music World H'sum, beukende beats dus echt wel kinky. Zelfs de JAMM FM NIGHT georganiseerd met medewerking van 3 andere lokale stations.
Was ook wel nodig want Gooiland FM had een bereik van 3 keer de straat uit en toen was het ruis.

Ach, het bleef hobbyen nietwaar?

Toen volgde er een paar jaar radiostilte..druk op het werk,het huis,de honden..familie etc.. Totdat ik bij een nachtuitzending van Jeffrey Willems (De Overnachting,Oldskool)'weer' Peter van Mourik sprak. 

Peter (Roulette 103,Stadomroep A'foort) was inmiddels programmaleider bij CITY FM in Amsterdam en vroeg of ik daar niet wilde komen kijken of het iets voor mij was. 24 uur per dag dance,r & b,smooth jazz,mellow etc...Kinky studio,stereoprocessing,mijn muziek kortom het Dikke Pikken Werk....the answer was yes. Even proefdraaien en ik kreeg een programma op de woensdagavond en even later de ochtend show op zaterdag tezamen met weer die Floris Kroon.

Na een jaar en een paar maanden werd helaas het hele format omgegooid en werd City FM een kloon van SKY radio maar dan met robot presentatie. City kreeg een ether frequentie dus moest er op 'safe' worden gespeeld.

Dus november 98 was mijn laatste jaar als actief radio maker. Tot nog toe heb ik het niet gemist. Wellicht dat er binnenkort verandering in komt. Toekomst zal het uitwijzen.

Tot zover in den notendop mijn verhaal.

Succes & vriendelijke groet
Elmer Schuitema

 

 

Maarten van Seumeren (Floris Kroon)

De interesse in het medium radio begon al op zeer vroege leeftijd. Met 2 aan elkaar geknoopte draagbare cassetterecorders en een mengpaneel op batterijen met bijpassende microfoon (ofwel zo’n apparaat van een tientje inclusief emmer gevoel) begon Kroon samen met zijn broer aan een radio carrière…..

Enige jaren later volgde het eerste “bakkie” een apparaat van Philips met autospriet op het dak. Omdat het bereik wat klein was spaarde ik met mijn krantenwijk een illegaal bakkie (een President) en een echte antenne bij elkaar. Secu 14 secu 14, is er nog iemand stand-by..??

Via een Achterbuur jongen (de Kajak) uit Laren, ontstond de interesse voor een heuse FM zender, Bart had een enorme spriet op het dak staan en een studio vol met knopjes. Kroon was verkocht en schafte via deze Bart een zender aan met een vermogen van 5 watt bij de combinatie (2..?!) in Amersfoort. De 27mc antenne werd verruild voor een 5 elements richting Hilversum, en van mijn krantenwijkje kocht ik 2 platenspelers. De eerste stoor problemen ontstonden, want als ik weer eens aan het zenden was kreeg ik zo nu en dan buren opbezoek die geen televisie meer konden kijken….

Via school kwam ik in contact met Alexander, met wie ik de zender Future Sound oprichtte. Mijn zender ruilde ik in bij Arno Verlaan (City) en voor ik het wist kon de hele buurt niets meer ontvangen en kwamen mijn ouders regelmatig onbekende mensen in huis tegen! Dit avontuur liep na een paar maanden af en de zender belande in de kast.

Na een jaar vond ik het toch wat zonde die zender in de kast….ik besloot met een vriend (Rob) nog eens een poging te wagen en wat radio programmaatjes de ether in te sturen. De vijfelements op het dak zette ik richting Huizen en met een zender van 50 watt was dit voldoende om daar goed ontvangen te worden.

Helaas had ik wat minder goed op de gekozen frequentie gelet en bleek in Huizen ook al een aantal mensen actief te zijn op de 100.5. Zij vonden dit niet leuk (hihi) en omdat ik ons huistelefoonnummer toch vrij de ether in stuurde hadden zij mij al snel benaderd met de dringende boodschap toch maar een ander plekje te zoeken! Maar na een ontmoeting met onder andere Jos en Renzo, besloten we samen verder te gaan op hun locatie in Huizen.

Al snel kwamen we in contact met het constant team (Mike, Richard etc) en besloten we samen Constant voort te zetten. Mooie periode waar ik veel leerde.

Na interne ruzies en uit de lucht gehaald worden stopte Constant en ging ik mijn heil elders zoeken. Even bij Railo 98.0 en nog wat zenders gedraaid maar daar kon ik mijn ei niet echt kwijt.

Na enige radio stilte belde Renzo mij op met de vraag of ik eens bij Ballans in Hilversum wilde komen kijken, dat wilde ik wel. Afspraak was zo gemaakt en voordat ik het wist zat ik een proef programma te maken. Die beviel kennelijk goed, want ik werd in de programmering opgenomen. Op een zaterdag kwam ik de studio binnen, en alles stond open en niemand was bereikbaar. Ik vond dit niet echt leuk en besloot een telefoonnummer op een daar opgehangen stikker (die mij al enige tijd integreerde) maar eens te gaan bellen. De stikker was van Atlantic en toen ik belde nam Johan de telefoon aan. Men had mijn programma al eens gehoord en wilde wel met mij praten.

Het proefprogramma beviel zeer goed en we gingen met elkaar in zee. Via Mike kocht ik een aantal nieuwe jingles voor Atlantic en mijn eigen programma de SoulBox. Deze jingles zouden geruime tijd gebruikt worden. Inmiddels was Mike zelf ook het team komen versterken.

Met Atlantic brak een belangrijke periode in mijn leven aan, het was een zeer hecht team. Het bijzondere aan Atlantic was de sfeer en de kwalitatieve groei in de loop der jaren.

Na een interne ruzie verdween ik even bij Atlantic maar kreeg na een tijdje toch van (in het bijzonder) Ronald en Martijn de kans om terug te komen. De daarop volgende periode was in één woord top. Er waren nog maar weinig zenders actief en de kwaliteit van onze programma’s was behoorlijk verbeterd.

Na het stoppen van Roulette 103 kwam Peter van Mourik (oud programmaleider Roulette) Atlantic versterken. Maar enige tijd later werd Peter programma leider bij stadsomroep Amersfoort en moest hij zijn programma’s op 101 beëindigen.  Ik kreeg van Peter de kans om met vier andere personen vijf sprong te gaan maken op Amersfoort (Arjan, Sandra, Michel en Ruud) Ik pakte deze kans met 2 handen aan. Helaas besloten eerst Arjan en later Michel te stoppen met het programma. Peter vroeg mij toen of ik nog mensen wist die bij het team gevoegd zouden kunnen worden….ik twijfelde geen moment en riep in één adem

Elmer Schuitema en Walter Peters, Beide waren mijn helden op Raff 102 en ik wist dat zij na het stoppen van deze zender naar Digitaal waren gegaan en nu ook geen programma’s meer maakten. Peter bleek beide al te kennen en nam contact op met Elmer en Wouter. Het resultaat was een vijf sprong die erg lekker in het gehoor lach! Ook Martijn die ik kende van Atlantic begon programma’s bij Amersfoort te maken die erg proffie klonken.

Na een jaar ging Peter helaas bij omroep Amersfoort weg en werd hij vervangen door Ed van Dijk (ook al een oude roulette man) en omdat vijf sprong nu volledig uit elkaar was gevallen, besloten ik, Elmer en Wouter naar Atlantic 101 te gaan. Altantic had inmiddels een nieuwe jingle pakket (geproduceerd door Carlo Vuur) en was uitgegroeid tot een professionele omroep.

Met een jaar werd er besloten te stoppen met illegaal uitzenden, er was een mogelijkheid ontstaan om de programma’s voor te zetten onder de naam studio 101 op radio Hilversum. Langzaam maar zeker was het gebeurd met Atlantic. De programma’s van Studio 101 klonken erg goed. Een heerlijke studio was dat op de Mezenstraat. Maar ook de Studio 101 periode werd afgesloten, door volledig te integreren met omroep Hilversum. Ik heb ook daar vanuit het oude en nieuwe pand programma’s gemaakt. Maar de lol was er vanaf, en ik besloot te stoppen.

Een tweetal jaren geleden draaide Elmer bij City FM in Amsterdam, toen nog een lekkere vette R&B, Soul en dance zender. Ik heb toen met hem een aantal zeer strakke zaterdag ochtend programma’s gemaakt. Helaas hield dit ook op want bij terugkomst van Elmer uit de States en van mij uit Curaçao bleek City een Sky kloon te zijn geworden en kon het programma niet worden voortgezet.

Tegenwoordig doet Floris het programma van 20:00 - 22:00: The Classic Sessions op RouletteFm www.roulettefm.nl

Floris Kroon (Soulbox, Kroon BV, Dance Show, Kroon op de Troon, De Bekroning, Freak B.V. en wat al niet meer...)

 

 

Rene van de Berg

 

Als klein mannetje had ik al interesse in het medium radio. Voor, tussen, en na school was de radio aan. De radioprogramma's uit mijn tijd waren o.a. De Dik Voor Mekaar Show, Ron Flon Flon, De Soul Show, And The Beat Goes On, en ik vond de hoorspelen die 's avond uitgezonden werden maar wat interessant. Ik ontdekte dat naast deze programma's er in de avonduren nog meer gebeurde op de radio, dit waren de radio amateuren. Dit waren jongens die radio net zo'n leuk fenomeen vonden als ik, met het verschil dat zij zelf op de radio te horen waren.

Een deel had zelf een zender gebouwd, het andere deel er een aangeschaft. Een zender

zelf bouwen ging meestal met behulp van het toen zeer populaire blad de FRM (Free Radio Magazine). Hierin stonden alle schema's (vaak ook ingezonden) die nodig waren om uit te zenden. Een zender aanschaffen kon ook, je had de keuze uit een fabriekszender (de Super Stentor) of je kocht je zender bij iemand die zelf erg handig was. Dit laatste was meestal een betere optie omdat de Super Stentor verschrikkelijk stoorde en onstabiel was. Maar je had wel voor hfl 60,- een 5 watt zendertje!

Ik lag tot diep in de nacht te luisteren naar de verhalen van allen die hun zender aan hadden staan. Denamen die ik me herinner: JS, Zeppelin.. uh de rest moet ik opzoeken.Ik moest ook een zender en die kwam er. Via school vond ik iemand die hem tegen een schappelijk prijsje aanbood. Dit was een "ïn de lucht" gebouwde zender, oftewel de componenten waren aan elkaar gesoldeerd tussen dubbelzijdige printplaat schotjes. Volgens de "experts" was dit de beste methode.

Na enige tijd had ik alles : 2 platenspelers met pitchcontrol en een zelf ingebouwd startknopje (dit was vrij eenvoudig als de motor van de speler werkte op 12v. en niet op 220v.) Een mengpaneel (natuurlijk van Alecto) een Microfoon (een AKAI), een cassettedeck met ingebouwde limiter (dat heette toen automatische opnameregeling). Een goedkoop stuk coax verbond de 5 watt. zender met de 3-elements antenne die zeker niet 1/1 stond. En dit alles, bleek later, moest ingepakt worden in rollen aluminiumfolie om het brommen (instraling) tegen te gaan. Nu nog een naam voor de zender... uhm... Radio Perfect en later Radio Constant.

Ik ontmoette Marcel van Dam, een overbuurjongen met meer ervaring maar wel een zeer grote mond. Marcel draaide bij Radio Neutraal en had zelf thuis ook een zender... Sky nog wat. Via hem ontmoette ik Chris van der Heijde (Richard Hentze) die ook bij Neutraal programma's maakt. Ook hij had een zender thuis; De Zeppelin. Met Richard heb ik avonden (tot diep in de nacht) gekletst en gelachen op onze zender, en ik vermoed dat er een hoop mensen meeluisterde want hij had 100 Watt. met 2 gestackte 9-elements Fuba's. Dit resulteerde in leuke reacties van mede radio amateurs die ons ontvingen in Utrecht op een goedkoop portable radiootje of in de auto. Mijn verslaving de zender aan te zetten was zo groot dat ik vaak nog 's ochtends voordat ik naar school ging even de schakelaar overhaalde en "CQ 3... CQ 3..., CQ aan de 3 meter" uitriep. En vaak nog met resultaat ook.

Ik luisterde uren naar alle commerciële radiopiraten die ons land rijk was: Keizerstad, Delta, Contact (Nijmegen), Roulette, Digitaal (Baarn), Raff, Neutraal, Excellent, Delta, Benelux, City (Hilversum) en nog veel meer. Ooit heb ik vanuit huis zelf drie weken elke avond uitgezonden onder de naam Radio Constant. De berging boven in de schuur verbouwd tot een studio en al mijn vrienden uitgenodigd te komen draaien. Tja, totdat mijn moeder het wel welletjes vond en de boel liet afbreken. Daarna Renzo ontmoet en vanuit zijn huis verder gegaan onder dezelfde naam vanuit Huizen. Floris en Richard deden ook mee.

Richard had een Belgisch jinglepakket in handen gekregen en samen besloten we onder de naam Randstad. Radio vanaf de Tafelberger heide in Blaricum uit te gaan zenden. Marco S. bouwde de zender en andere technische schakelingen en wij zouden de boel installeren. Weken lang hebben we op de heide getimmerd en getest maar echt lekker werken deed het niet. De zender gaf teveel problemen, en later toen het lente werd ontdekte iemand van het natuurreservaat onze antenne in de boom. RCD en politie zorgde ervoor dat de volledige heuvel werd omgespit om alles wat we begraven hadden in beslag genomen werd. Wat we overhielden was een leuke herinnering aan een zeer spannend avontuur en een krantenknipsel met de inbeslagname.

Toen naar Atlantic Hilversum gegaan waar ik op Zaterdag mijn programma mocht maken. Atlantic had geen ingewikkelde straalverbindingen maar gewoon een stelletje net zo gekke jongens die vanuit een woning in Hilversum radio maakte. Met een nepzender boven de deur in de studio en de echte op zolder zouden we bij een inbeslagname de echte zender niet kwijt zijn. Beneden in de gangkast verborgen we nog 3 setjes van alles wat we nodig hadden als we gepakt werden. Nieuwe pick-ups, mengpanelen, microfoons etc. en allemaal uit eigen zak betaald want reclame draaide we niet en dus hadden we geen inkomsten. Na mijn autorijles liet ik me Zaterdags afzetten bij de studio, de rij instructeur vond het allemaal prachtig. Maar die keer dat ik de studio binnenging en een totaal lege studio aantrof is me nog lang bijgebleven. Ze hadden werkelijk alles meegenomen, alle apparatuur, elk kabeltje, plugje, het viel me nog mee dat ze de wandcontact dozen niet van de muur geschroefd hadden, wat een trieste aanblik na een bezoek van de RCD.

Nu inmiddels al 33 jaar, laat het me nog steeds niet los en heb ik nog steeds wat met radiopiraten. De jaren '95 t/m nu is de tijd van Counterpoint Hi Freak FM, Laser FM, Dance FM, Starpoint Dance FM, Radio De Samenwerking en nog een paar. Allemaal niet commerciële radiopiraten die de strijd aangaan met wat nu heet de Divisie Telecom (voorheen HDTP, RCD, RDR). Zonder reclame maar met technische

hoogstandjes die vroeger niet beschikbaar waren houden enkele het nog aardig uit. En de reguliere commerciële zenders staan noodgedwongen aan in de auto maar echt luisteren doe ik eigenlijk niet meer. Want van de enorme stapel platen die wekelijks uitkomen worden er maar weinig op de radio gedraaid... tja, ook zij moeten overleven en daardoor alleen dat draaien wat het grote publiek leuk vindt.

 

Tot dusver, René v/d Berg radioactief op Starpoint Fm

 

 

 

Het verhaal van…

Rob van de Berg

 

Ik had al wat jaren ervaring als DJ bij verschillende drive-in shows en had voorzichtig mijn eerste schreden gezet bij een piraat die op de magische 103FM frequentie uitzond. Nee… niet Roulette maar Gambling 103 uit Nijkerkerveen. De frequentie was gekaapt door fans van roulette die het zonde vonden dat er niets meer te horen was op de 103 FM. Maar Gambling 103 werd hetzelfde lot beschoren als haar voorganger en moest op last van de RCD verdwijnen. Na 6 invallen in 2 maanden tijd werd ons dat wel erg duidelijk gemaakt. Ondertussen zat ik al bij Omroep Spakenburg en Stadsomroep Amersfoort, wat later weer overging in Omroep Amersfoort. Opeens kwam een oud Gambling collega naar me toe en zei dat hij wat kon regelen bij een piraat in Hilversum… Atlantic 101 genaamd en dat het een perfect station was. Zenuwachtig betrad ik het pand aan de mezenstraat en vroeg me af wat ik in godsnaam deed in die bouwval. Een krakende trap leidde ons naar de studio en in een ouwe bank konden we plaatsnemen en wachten tot het onze beurt was om een uurtje te vullen. Dat ze mij toen terug lieten komen is me nog steeds een raadsel maar… ik had er weer een plekkie bij op de radio. Een paar dingen die me nog heel goed bijstaan wil ik jullie niet onthouden. Een van die dingen was de arrogantie waarmee we soms voor de dag kwamen. Op Koninginnedag MIDDEN in het centrum van Hilversum met een illegale straalverbinding die straalde naar een illegale zender om illegale programma’s te maken. Scheit aan de hele zooi dus… discomeubel neerzetten… volgooien met dure apparatuur… nieuw ingekreund jinglepakket (Carlo’s dames hadden goed hun best gedaan!) en knallen maar. Of gewoon lekker illegaal op locatie uitzenden vanaf de Ottenhome in Loosdrecht… wie deed ons wat was ons motto! Atlantic was een hechte club mensen en dus wilde we eens met zijn allen een avondje uit. Uit eten met de hele club zou een leuke avond moeten worden… helaas wisten de RCD en de politie roet in het eten te gooien. Ongeveer 5 minuten voordat we zouden vertrekken naar het restaurant kwam er een inval. Het avondje werd best gezellig… maar de leukigheid was er wel een beetje vanaf. Over invallen gesproken. Nooit vergeet ik de zondagavond dat er 4 politiewagens , 2 wagens van de RCD en 1 grote ladderwagen van de brandweer de Mezenstraat in kwamen denderen. Met groot machtsvertoon zou men Atlantic wel eens eventjes uit de lucht halen en dan ook maar gelijk de antenne erbij. Helaas voor hen was het volgens de brandweer te gevaarlijk om de antenne weg te halen… of het was de brandweer te doen om de reacties van omstanders die ze anders deed besluiten… in ieder geval… de antenne bleef staan! Veel gelachen ook… nooit vergeet ik meer de nachtelijke escapades met Alexander Bernard van Galen, oftwel Alex de B, die een Surinamer met cocaïne op z’n neus nadeed. Of onze allround producer David D Schneider, onze gastheer Ron ‘overal zijn muizen’ Nuus

Maar aan alle mooie dingen moet eens een eind komen. De overgang van illegaal naar legaal was een noodgedwongen besluit. We werden zovaak uit de lucht gehaald dat het absoluut niet meer haalbaar was om verder te gaan. Opgaan met de lokale omroep van Hilversum was de enige manier om nog programma’s te maken. Studio 101 werd gemaakt en de programma’s waren goed. Naar mijn mening de beste van heel Radio Hilversum. Maar dat het geen lang leve beschoren was was duidelijk. Als je als programmamakers zover voorloopt op de rest, en als je moet werken met mensen die alleen verstand hebben van praatprogramma’s is het snel over.

Atlantic 101 ging dood toen we de laatste plaat draaiden om iets voor 7 uur: Chigaco – Look away... en dat deden we dan ook.

Studio 101 was geen reïncarnatie van Atlantic. Het was het einde van een mooi tijdperk.

 

Rob van de Berg

http://rob.vandeberg.net/

 

 

Het verhaal van…

 

Edwin van Brakel ( Atlantic naam Edwin van de Berg )

 

Ik ben geboren in radio en TV dorp Hilversum dus is het niet zo gek dat je dan meteen al besmet word met het  radiovirus.

Dus was ik er al vroeg bij met de interesse voor radio getuige deze foto uit 1971.

Zie hier de kleine Edwin die luistert naar de radio met een antiek hoordopje.

Zie ook de oude radio op de achtergrond.

 

 
                                                          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rond m’n 9e jaar hielp ik mijn broer al mee met zijn Disco Drive-in Show genaamd “ EAGLE “

Mijn broer is er al jaren geleden mee gestopt en ik ben er verder mee gegaan.

  

Door mijn interesse in elektronica kwam er al snel een mini Fm zendertje die de straat niet uit kwam.

Het was al heel wat dat je op de radio te horen was. In het prille begin samen met m’n buurjongen van destijds,

Oswald Becker oftewel DJ Franky Yankee, slingerde we de hits de ether in met een hoop lol en gekkigheid.

Radio Eagle was geboren.

De Fm band wordt onder radio amateurs 3-meter band genoemd.

Door het luisteren naar Hilversumse piraten kreeg ik ook wel zin om te draaien en dus ook te zenden op de radio.

Destijds luisterde ik vaak naar Radio City uit Hilversum op 93,8MHz in Hifi Stereo( Zie Logo)

 

Begin jaren 80 was er in Hilversum Radio City .

Bekende Nederlander                      die hier gedraaid heeft is Hans Schiffers.

Verder heeft de broer

van Ruud de Wild 

Ben de Wild bij City

gedraaid.

Ruud is dus door 

zijn broer besmet

met het radiovirus.

 

 

 

De Fm zenders die ik kocht en zelf ging maken werden steeds groter en groter, alsmede de antenne’s op het dak.

Zie de foto hierboven van m’n 8-elements FUBA antenne met rotor, daarboven een 11-meterband mobiele spriet en aan de zijkant

een open dipool volgens het bazooka systeem voor de echte kenners onder ons.

Zelfs m’n buurjongen en radiovriend destijds Maurice Becker ( broer van Oswald ) raakte door mij

ook besmet met het wel bekende radio virus. ( Klik hier voor de Weblog van Maurice)

 

Iedere avond op de radio muziek draaien en duplexen (lees ouwehoeren) onder de naam EAGLE FM met andere 3-meter amateurs

oftewel zendpiraten uit t’Gooi en ver daarbuiten.

Zo waren er onder andere : (Radio zend amateurs met ** hebben een geluidsfragment of een WebLink)

 

Radio Eagle (Edwin van Brakel)**

De Sonic, later IMB (Maurice Becker ) Hilversum**

De Skyway ( Olaf Landweer ) Hilversum

Ohmega, Ook bekend als Foxstrot Mike( De Veel te vroeg en onverwachts overleden Mike Harmeijer 9-9-2003 ) Hilversum**

Ohmega Mike (geluidsfragment 2)**

Funky Town ( Remco ) Hilversum **

Cosmos ( Bart B ) Hilversum

De Meteor ( Onno Boks ) Hilversum

Edelmira Valera  Hilversum **                            OUDE EAGLE FM STUDIO                  Atlantic 101 Studio

De Rocu ( Ron Kuijl) Kortenhoef

De Limiter ( Elmer Schuitema ) H’sum **

Counter ( Edwin Verschuur ) H’sum **

Mike Sierra ( Jeroen Haan ) H’sum **

Mike Sierra ( Fragment 2 ) H’sum **

Full House ( Michiel ) Hilversum **

De Calippo ( Carlo Vuur) Hilversum **

B17 ( Robert Theissen ) Hilversum

Hercules ( Ramon ) Hilversum **

De Python ( Steven ) Bussum (H’sum ?)

De Zender Roos ( Stefan van Romburg ) Hilversum

Arne uit ’s-Graveland

Candellight ( Martijn Ketelaar ) ’s-Graveland **

Inter Satellite ( Ronald de Jong ) Hilversum

De Phonic ( Mike Ruijer ) Hilversum

De WEGA ( Maurice van Lunteren ) Hilversum

De ACTIVE ( Johan Rodijk ) Kortenhoef **

De Technics ( Berry van Gardingen )Hilversum **

? ( Bas Does ) Hilversum

? ( Fritjof Brusse ) Hilversum**

De Panasonic ( Niels Timmermans ) Hilversum

Tornado ( Arno van Breda (alias Arno van der Laan )) H’sum

De Falcon ( Ingmar Umans ) Hilversum

Unit ( Joran Paets ) Hilversum **

Headphone ( Rob van Rijn ) Hilversum **

Magic Sound ( Joris “Drieprinter” ) uit Laren

Intown uit Naarden

Reflex ( Pieter ) uit Oud-Loosdrecht

Euro ( Michael Sonderman ) Hilversum **

De Noord ( Peter van Leeuwen ) Hilversum

De Roos ( Stefan ) Hilversum

Jermanie uit Hilversum

Mike Alpha ( Martijn )

Starlight ( Edwin Bausewein ) Hilversum**

Upstairs later Tango Golf ( Vincent Westbroek )Hilversum **

Galaxy ( Ruud van den Hooff ) Hilversum

De Space ( ? ) Hilversum

Gerbera radio (Dé Veen) Hilversum

Kajack ( Bart Smaalders ) uit Laren N.H

Rainbow ( Fred de Lange ) uit Baarn

De Sputnik ( Carel-Jan Heim ) Hilversum

? ( Edwin Heemskerk ) uit Hilversum

Specialite ( Laurens ) uit Utrecht

RC ( Jan Willem ) uit Laren N.H

Spectrum uit Laren N.H

RTL uit Kortenhoef

Sonar ( Erik ) uit Vleuten

Empire ( Sjon ) uit Utrecht

Midland ( Egbert, 3-meter Arno ) uit Zuilichem **

Tilt uit Loosdrecht

Triplex later Reflex uit Oud Loosdrecht ( Pieter )

B19 ( Maarten ) uit Bilthoven

Electron uit Utrecht

Mike Lima ( ? ) uit Huizen N.H

J.S (Nico Westland) uit Huizen N.H**

Marantie ( ? ) Nijkerkerveen

Starlight ( Athur ) uit Utrecht

Delta Lima (Roel Jansen v jorksveld(alias) de Groot) uit Maarssen

Sunshine ( Henk ) uit Hilversum

Sven ( Sven van Veen beter bekend als DJ Sven) Hilversum **

Omikron ( Jan Piet ) Hilversum

B19 uit Bilthoven

Chip uit Drunen 

Saturnes uit Bussum

Saturnes uit Hilversum

Funky Town ( Martin) uit Westbroek

Mercurius uit Vleuten

Skybreaker uit Vleuten

Telstar uit Utrecht

Brutes Radio uit Purmerend

Display uit Almere

Prodent uit Lelystad

Charlie Romeo uit Aalsmeer

Flying Dutchman uit Leerdam

Skytrax uit Amersfoort

H1 uit Houten

TTL uit Utrecht

Marantie uit Nijkerkerveen

RWA uit Amsterdam

De Zeppelin uit De Rijp

Prisma uit Nigtevecht

LD ( Leen ) uit Utrecht

CD uit Maarsenbroek

ADX ( Pieter ) uit Zaandam

Funk Utrecht

De Bonafide uit Ankeveen

De Jonge Boer uit Udel vanaf de mooie Veluwe

De fietsenmaker uit Putten

OCZ, RCD, HDTP, RDR, AT geluidsfragment

  

En nog veel meer 3 meter zend/radioamateurs.

Het was ook de bedoeling om zo ver mogelijk te komen met het zendsignaal. ( Vandaar de 8-elements FUBA richtantenne )

   

Martijn, de zender Candellight zat ook op 3-meter en zo kwam ik dus aan de praat met hem.

Martijn wilde wel een piraten station beginnen onder de naam ATLANTIC HIT FM.

Hij draaide toen al met zijn toenmalige klasgenoot Johan Rodijk wat programma’s aan elkaar.

Dus ik en Maurice gingen de zender ook versterken destijds nog in s’-Graveland.

Mijn schuilnaam was toen Edwin van de Berg.

Zo is ATLANTIC HIT FM Weekend radio geboren.

Met dank aan de ouders van Martijn die toch maar al die vreemde snuiters over de vloer lieten.

Dit heeft volgens mij een hoop chips en cola gekost wat we overigens ook zelf wel eens meenamen.

Ik en Maurice Becker (Tony van Es) begonnen ook jingles te maken zoals The Top of The Hour etc…... ( te beluisteren op deze website bij fragmenten)

Inderdaad met een hoop echo en dubbel stemmigheid gehalte, dat was toen in zullen we maar zeggen.

Het werd al gauw te klein op Martijn’s kamer en we gingen op zoek naar een nieuwe locatie.

Voor een nieuwe locatie werden we bij toeval getipt door een 3-meter DX piraat “De Panasonic” (Niels Timmermans).

Zo kwamen wij dus terecht bij het huis van “JAWEL! “ “RON NUUS” aan de mezenstraat in Hilversum.

Tegenwoordig woont Ron in A’dam.

RN de oude radio Benelux veteraan met de uitspraak in de rechtzaal “Leve de vrije radio”.

Dit was het begin van het steeds professioneler wordende Atlantic Hit Fm.

 

 

Later heb ik ook nog bij de A.R.O.S en Optimaal Fm

achter de microfoon gezeten.

De A.R.O.S was de lokale omroep voor ‘s-Graveland

en Kortenhoef.

Optimaal Fm was de lokale omroep voor Maartensdijk

en omstreken.

 

Dit was ’t even voor nu.

Voor reacties kun je mailen naar edwin@radioeagle.nl

 

 

De RADIO Groeten maar weer.

 

Ik ben QRT

 

Edwin van Brakel

 

http://www.radioeagle.nl