DEEL 1 Atlantic Hilversum

Aan het eind van de jaren 80 stopte de meeste piraten in Nederland. Dit kwam omdat de overheid tot een wijziging in de wet had besloten. De wet schreef ondermeer zware straffen voor aan bedrijven die reclametijd kochten bij etherpiraten.

Door deze en andere acties vanuit de overheid, konden veel "piraten" het hoofd niet meer boven water houden en stopte.....

Door het verdwijnen van vrije radio werd het aanbod in de ether erg klein. Pas in de loop van de jaren 90 toen commerciële radio de kans kreeg legaal in de ether aanwezig te zijn (dus niet alleen op de kabel) werd de keuze mogelijkheid voor de luisteraar verbeterd.

Atlantic Hilversum startte in een tijd dat er nog een groot aantal piraten actief waren, maar bleef als één der laatste over…..

 

De allereerste Atlantic studio. Destijds in ’s Graveland op de slaapkamer van Rick de Groot (Martijn Ketelaar “De oprichter van Atlantic Hit Fm”)

Martijn is alleen begonnen, maar al gauw kwam Johan de Vries (Johan Rodijk) Atlantic versterken. Atlantic starte de uitzendingen op 99.55MHz FM halverwege eind jaren 80. Nadat we weer eens opgepakt waren op 3 februari 1989 om 20:00uur werd het tijd voor een andere frequentie omdat we waarschijnlijk te dicht bij een instuur frequentie van WDR3 voor de kabelradio zaten te funken. Op vrijdag 3 maart 1989 zaten we weer in de lucht op 98.25MHz FM Stereo. Een aantal medewerkers van het eerste uur....Rick de Groot, Johan de Vries, Edwin van de Berg (Edwin van Brakel) en Tony van Es (Maurice Becker). Al snel kwamen Marcel van Veen (Stefan vom Kothen), Ronald de Jong, Mike de Leeuw (Mike Ruijer) en Maurice Cavedino (Maurice van Lunteren) erbij . Het eerste jingle pakket werd gemaakt door Edwin van de Berg ( Edwin van Brakel) en Tony van Es (Maurice Becker). Jingels met een hoog "echo" gehalte, dat was toen in!   SSSuu SSSuu SSSuu SSSuu Supersound Stereo”

Het huis aan de Mezenstraat

 
 

Er werd in 1989 ook besloten te stoppen met de uitzendingen vanuit 's Graveland. Het leek beter op zoek te gaan naar een locatie in Hilversum, die werd gevonden bij Ron Nuus. Hierbij willen wij de ouders van Martijn nog bedanken dat ze al die vreemde snuiters over de vloer lieten komen, er is heel wat chips en cola doorheen gegaan. Ron Nuus (bekend van radio Benelux) wilde graag onderdak bieden aan mensen die zich met vrije radio bezig hielden. Het Atlantic team kreeg de beschikking over twee kamers op de eerste verdieping. Ook kreeg men toestemming om een studio raam tussen de 2 kamers te realiseren, Ron zelf gaf hiervoor de aanzet door met een grote moker de muur van een paar stenen af te helpen...

Atlantic was een typisch "weekend station". Alleen tijdens vakantie periodes werd een uitzondering gemaakt. De befaamde kerstuitzendingen duurden dan ook 2 weken non-stop.

Al snel kwamen twee andere heren, Maarten van Seumeren (Floris Kroon) en Rene van de Berg, het team in Hilversum versterken. Zij voerde het tweede jingle pakket in. Dit pakket zou lange tijd gebruikt worden en werd pas vele jaren later door een gezongen pakket (geproduceerd door oud Raff 102 oprichter Dennis van Steeg (Carlo Vuur) ) vervangen. 

 

Edwin van de Berg in actie met de laatste 98,3Mhz Studio (Edwin van Brakel)

De 98.3 bleek geen ideale plek in de ether... er werd dan ook naarstig naar een andere plek op de band uitgekeken. Dit viel in de eerste instantie niet mee, omdat er in de Atlantic begin periode nog aardig wat piraten actief waren, maar toen Radio NEUTRAAL zijn uitzendingen staakte kwam er een erg mooie frequentie vrij, de 101.1 FM......!

De keuze om naar deze frequentie over te stappen was snel gemaakt. Er zou een succesvolle periode volgen, waarin Atlantic uit zou gaan groeien tot één van Hilversums populairste piraten ooit.

Het team groeide inmiddels verder uit. De programma’s en jingles werden kwalitatief steeds beter, en er werd natuurlijk ook s’nachts uitgezonden. Deze nacht programmering had in het begin nog niet veel om het lijf, in feite was het non stop muziek die op cassette bandjes was opgenomen en dan op een autoreverse cassettedeck werd afgespeeld. 

 

 

Rick de Groot achter de microfoon.

 
             

Hierboven een aantal foto's van de Mezenstraat (1989 en 1990)

Op één van de foto's is goed te zien hoe de zender weggewerkt was in de schoorsteen, deze zender was gekoppeld aan een nepzender in de studio, op het moment dat de politie de nepzender in de studio uitschakelde viel de echte zender uit!

De nepzender werd opgewarmd door een paar vermogens weerstanden zodat de neppert ook echt warm werd alsof dit een echte zender was.

Ook was Atlantic op 30 april altijd live aanwezig in Hilversum op de schoutenstraat, 1989 was de eerste keer. Het Drive-in Show Disco meubel en de speakers werden geleverd door Edwin van de Berg (Edwin van Brakel), en de stroom mochten we aftappen bij APOLLO Optiek waar Tony van Es (Maurice Becker) werkte.

Oud Atlanticers Edwin v/d Berg (Edwin van Brakel) en Ronald de Jong, zonden hiervan deze foto's in, daarvoor dank !

 

Op de foto van onze antennemast is te zien dat er kurken op de tui draden gemonteerd waren. Dit hebben we gedaan voor de postduiven die bij de buurman zaten, die zouden zich anders te pletter vliegen tegen de tui draden. Dit viel wel op, maar ja de RCD wist toch al waar we zaten.

 

In de mast van Atlantic werd in de kerstperiode altijd een grote lamp geplaatst, het effect was een enorme kerstboom.

Deze kerstsfeer was tot in de studio merkbaar getuige deze foto’s die ik van Marcel van Veen (Stefan vom Kothen) gekregen heb, daarvoor dank.

 

 

Maupie

Iedereen die regelmatig over de vloer kwam in de studio bij Atlantic 101 kende Maupie, de veel te dikke kat van Ron Nuus. Er was ook maar één iemand die de kat zo kon roepen dat het door merg en been ging, dat was z’n baasje RN.

Maupieeeeeeeeeee…………..

Maupie liep helaas ook wel eens via het open raam over de platenspelers, wat niet iedereen kon waarderen.